Tuesday, January 29, 2013

iman nak baby....

wah...dah beranak pinak cengkerik kat dlm blog aku nie..hihihihi..
alhamdullilah..semakin pulih. sekarang nie chiken pox aku dalam proses pengeringan. tue pun kat dlm nie ha..kat badan. muka dah ok. ada parut le...nasib baik x banyak.. 

setakat nie anak2 aku tak nampak tanda jangkitan penyakit nie..alhamdullilah..mintak2 tak der la...cerita pasal anak2 nie...anak2 aku klu nampak badan aku (masa kena chiken pox ne la) perh...siap tunjuk geli geleman dia..hihihi..termasuk ler yang kecik tue..si puteri sorang aku tue...tunjuk2 pastu gelak, kemuadian cakap "yyeeerrrkkkk" mak dato...ibu sengkeh ko nnt baru tau eh...

sepanjang mc tue, aku online jer fb...dan berlaku la satu cerita nie...
tengah syok2 buka fb, tengok gambar anak2 (baby) member aku..yang baru bersalin..
iman : ibu baby saper tue bu?
aku : kawan ibu sayang
iman : bu jom gie spital nak. kita ambik baby..

*diam*

aku : iman nak baby ker sayang
iman: iman suka baby bu..iman nak..

plak da...ingat senang2 ker sayang gi espital ambik baby..mau kena tangkap nnt ibu..hihihi
dan kebetulan iman cakap, esok tue, adik aku dah dapat baby..hahahahha...yg paling xcited mestila iman...

lahir sudah ke dunia
ALISHA ERYNA BINTI AMIRRUDIN
26-01-2013




iman punya xcited, baby balik umah dia yg kecoh. balik sekolah terus gie kat baby..siap tido sebelah baby, ajak balik pun tak nak... adooiii...iman!!!!!

 

Saturday, January 19, 2013

Segmen : pencarian bloglist jan 2013


dalam sakit, aku nak join segmen nie...menambahkan lagi kenalan alam maya... :)`
salam kenalan dari Cinta03...

jom meriahkan lagi segmen dari cik kecik 


rindu seorang ibu...

dah lima hari aku hidap chiken pox nie...dan dalam tempoh tue juga aku tak dapat cium anak2 aku...dalam tempoh itu juga, akutak dapat bermain2 dengan anak2 aku..dalam tempoh itu juga aku dan anak tak dapat bermanja...aaarrgghhh..rindu giler ibu pada kamu semua sayang....

ibu bukan tak nak cium iman, amar dan atul...tapi tak boleh sayang..ibu takut awk semua plak terkena penyakit nie...muka ibu penuh bintik air nie sayang..hidung ibu, bibir ibu...ibu takut, bila ibu cium awk semua, bintik nie pecah dan terkena kulit kamu....walhal..ibu nak buat semua tue...

mlm tadi, atul ain menangis2 nak tido dlm pelukan ibu..tak boleh sayang..ibu takut..ibu tak larat.... kesian awk... :(...dan mlm tadi juga iman ckp kat ibu iman nak sayang ibu...ala sayang..ibu bukan tak kasi..tapi muka ibu penh dengan ubat..comot muka ibu sayang.....kesian anak ibu....

nanti ibu dah sihat, ibu peluk sentiasa nak2 ibu..ibu tido dengan awk semua ye....ibu sayang kamu semua...
tak sabar nak peluk kamu..nak ngomol2 kamu semua....


Wednesday, January 16, 2013

cacar air/ campak / chikenpox

ye...disaat ini aku tengah menahan sakit kena penyakit nie...tak tahan aku...rasa badan nie nak tercabut dari tubuh aku...aduuuiiii...baru dua hari, cepat la hilang semua bintik2 nie...
atas kepala nie...menimbun aku rasa..nak tido pun tak selesa...
dan paling aku takut, berjangkit kat anak2 aku...

ada tak cara nak hilangkan semua nie cepat...tak tahan aku...dlm mulut aku dah ada tiga biji luka..tak leh telan dah makanan..perut pun dah naik sebu..rasa macam aku telan batu...sakit..perit...
aku google cari pantang larang bila kena cacar air  ni... 

Pantang Larang dan Petua:

1. Minum air kelapa yang segar dari pokok kelapa. Selawat 3 kali dan doa minta cepat sembuh. Air kelapa segar berfungsi untuk mengeluarkan semua virus demam campak dari badan.

2. Untuk mengelakkan gatal meletakkan daun itu dibawah cadar dan bantal sebagai alas tidur. Selain itu, boleh tumbuk lumat dengan beras, kemudian sapukan pada bintik-bintik di badan. Boleh juga mandikan anak dengan daun semambu. Caranya ramas daun ni dalam sebaldi air dan mandikan seperti biasa.

3. Mesti mandi dgn kadar yg agak banyak (untuk sejukkan badan) dan mandi dgn perlahan (supaya bintik-bintik pada badan tidak pecah).

4. Elakkan makan kicap/ makanan berkicap sebab makan berkicap menyebabkan parut atau kudis berbekas hitam.

5. Elakkan makan makanan terlalu berminyak yang boleh menyebabkan badan bertambah gatal.

6. Elakkan terkena air hujan kerana boleh menyebabkan parut itu kekal.

7. Elakkan menggaru badan. Jika bintik air pecah akan menyebabkan cepatnya tersebar pada bahagian badan yang lain. 

korung ada petua tak nak ringankan sakit nie...ppllleeeezzzzz....

 

Sunday, January 13, 2013

HKR : Himpunan Kebangkitan Rakyat

tak nak komen apa2, biar gambar menceritakan semua ye.. :)


















































sumber : carigold