Friday, May 4, 2012

Bukan Nak Tunjuk Pandai ler!!!

aku pelik la...hai..betul la kata orang...manusia nie berbagai ragam...berbagai pe'el...aku bukannya nak tunjuk pandai atau belagak...tapi hanya nak kongsi ilmu.....
bagi aku, bila sesuatu ilmu, atau petua yang dapat aku shared kat orang, aku akan kongsi bersama...lebih-lebih lagi untuk kaum wanita nie....dan untuk isteri2...(hubungan suami isteri...)

tapi aku cukup main pelik gan seorang hamba Allah nie...kalau tak silap aku, dia kahwin dulu sebelum aku...sampai sekarang dia masih belum lagi dapat rezeki...cahaya mata...tapi kita tak leh nak kata apa la kan...semua tu kuasa TUHAN...kita saper nak tentukan...tapi kita kena lah berusaha...aku pun kesian kat dia..ye la, aku kahwen selepas dia dah 3 anak, tapi dia belum ada rezeki lagi.....
dan yang buat aku pelik, aku ada tau satu tempat nie, kawasan aku, sorang pak cik nie ramai yang berubat dengan...maksud aku, orang2 yang lambat dapat anak nie la...yup...BUKAN BOMOH KKK!!!!!aku tak percaya bomoh2 nie...
pak cik nie just bagi korung minum akar kayu jer..100% akar2 ....tak der urut mengurut...janji ko datang laki bini, cerita masalah ko....mana aku tahu tempat nie???aku
 tahu pun sbb along aku...yup..dia kosong 6 bln klu tak slh aku...atau lebih, aku pun lupa...dia ler pegi kat sini..dan amalkan minum akar2 kayu nie...alhamdullilah, dengan keizinan NYA, kak long aku tue melekat....dan ramai dah berubat gan dia dah pun.....hampir semua keputusan nya positif....dan along aku nie pun ada rekemen kat kawan2 dia gak...
yang buat aku rasa pelik, (angin gak ler...) boleh plak budak yang aku rekemen kan nie ckp,
"aku takut aku tak consistet la...."
aik.....cam tue plak....hellooooo...klu nak sesuatu mestilah berusaha...ko punya respon...alamakkkk...sedih aku la...adduuuhhhh....pelik aku....langsung tak nak berusaha....aku cakap kat dia...
aku hanya nak shared gan dia apa yang aku tahu...nak buat tak buat terpulang pada diri ko...dan aku juga cakap kat dia...klu ko guna ubat yang beribu pun...klu ko tak berusaha, tak consistant...tak guna....
sedih aku orang2 cam nie....tapi tak per la....dah tue yang dia cakap, aku nak buat cam ner..janji aku dah bagi tau apa yang aku tahu....betul tak??? tak salahkan aku shared ilmu gan orang...
aku nie kalau boleh nak bagi petua lagi bab2 dalaman perempuan nie...tapi memandangkan blog nie umum, aku segan la kan....beragak la kan...tapi klu orang nak tanya aku apa2 mmg aku akan bagitau apa yang aku tahu...untuk dia, aku harap ko terbuka hati ler nak berusaha tuk dapat apa yang ko nak...mana ada benda yang jatuh dari langit, kalau ko tak berusaha tuk mendapatkan nya....
fikir-fikirkan lah!!!! 

1 comment:

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

kalu org yang cepat putus asa.... tak mo usaha nih.... duk takuk tu je la.....

ntah le..... susah juga nak memehamkan orang lain nih....